18.6 Caledonian Canal i typiskt väder

18.6 Caledonian Canal  i typiskt väder

Vi befinner oss i Skottland, på Caledonian Canal, och kunde för ett par timmar sen se snö och en gondollift bland allt det gröna. Blande det gröna såg vi massor med söta kaniner som skuttade och åt gräs.
Sol,varmt och molnfritt är vad man skulle ha önskat sig när man åker på Caledonian Canal, men denna gång fick vi istället uppleva det motsatta trots att morgonen började med sol.
Kanalen  ligger i en dal vid namnet Great Glen. Till Great Glen hör 4 sjöar , bl.a. Loch Lochy och Loch Ness som förbinds samman med kanalen vi befinner oss på nu. Vi har från kanalen sett Ben nevis, Storbritanniens högsta berg (1343m) som består av metamorfa och vulkaniska bergarter. På Ben Nevis kunde man se snö och norr om Ben nevis kunde man se en gondol som för åkare upp till en skidcenter på vintern.

I västra ändan av kanalen slussades vi upp för Neptune’s Staircase, som består av åtta slussportar i rad.

I sista slussen för dagen fick allihop en golden star! En slussvaktande gumma gav oss dem som belöning för att hela besättningen använde flytvästar.

30m förut befinner sig Augustus Staircase, som består av sex slussportar i rad, varefter Loch Ness breder ut sig. Som högst befann vi oss på 32,3-meters höjd på Loch Oich.

På vår väg genom Crinan Calan och Caledonian Canal har vi träffat bl.a. norrmän och svenskar. En norsk båt hade nyligen korsat Atlanten, efter att ha spenderat vintern i Karibien.
För de flesta britter är den finska flaggan okänd liksom Finlands geografiska läge.

Nu skall vi två gå på upptäcksfärd i Fort Augustus. Här finns ett benediktinerkloster samt det bästa av allt (enligt Elin), shetlandsponnyer!

Elin & Oskar

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: