9.6.2017 Trimmning av mast, kalibrering av kompass

Nu börjar det dra ihop sig, dom sista förberedelserna är på gång. Fredagen 9.6.2017 fick jag hjälp av Lasse och Jamppe, masten ska trimmas och kompassen kalibreras.

Vi började med masten, mellan vanten skall justeras så det är bara att koppla fast båtsmansstolen och upp i masten. Efter lite finjusteringen var allt till belåtenhet. Efter det fixade vi revlinorna i storseglet. Vi har tre rev i storseglet, detta möjliggör att vi kan segla med reducerad segelyta i storseglet och stormfocken på inner förstag. Mera bilder om detta senare.

Vi kastade loss för att göra en kort testseglats, storseglet och genua fungerade bra ihop så då återstod bara att kalibrera kompassen. Vi har Airmars elektroniska kompass som kräver att vi gör en kalibrering genom att svänga båten i stora cirklar tills den automatiska kalibreringen är klar. Efter flera omstart fick vi äntligen kompassen kalibrerad, vi behöver en kalibrerad kompass för kunna visa radarbilden ovanpå kartbilden. Detta gör att tolkningen av radarbilden blir betydlig enklare och också att vi också får en tryggare färd om vi skulle hamna i dimma. Sannolikheten för dimma eller sjörök är extra stor i början av sommaren när vattentemperaturerna är kalla.

Mastarbete på gång. Uffe uppe i masten, Lasse och Jamppe sköter winchen.

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: