17 – 18.8.2017 Viana do Castelo – Porto, Portugal

Etapp nr 34, sträcka 35 nm.

17.8.2017

Denna morgon var det start kl. 7.50. Marinan i Viana do Castelo hade en gångbro tvärs över inloppet till hamnen. Den var endast öppen mellan kl. 00.00 och 8.00. Vi beslöt oss för att starta innan kl. 8.00 för att komma ut. Andra tider öppnades bron bara på beställning.

När vi kommit en bit ut från floden Limas mynning började kanonerna smälla oupphörligt. Vi trodde att vi snart får en kanonkula genom seglet men som tur var det inte oss de siktade på. Det sköts salut för Romaria – en fyra dagar lång religiös festival i Viana do Castelo. Vianas Romaria är känd i hela Portugal och kanonskotten var startskottet för festivalen.

Vi anlände till Porto efter 40 sjömil. Det var ordentlig dimma de sista sjömilen men när vi kom in till marinan, på Gaia-sidan av floden Douro, var dimman (som) bortblåst. I dimman gällde radarnavigation och man kunde höra mistlurar från många håll. I marinan möttes vi av trevliga killar som guidade oss med gummibåt till en hamnplats. Marinan var i gott skick. Vi gav oss strax iväg mot centrum efter att vi ätit ombord.

På vägen till taxibåten som skulle ta oss över floden Douro såg vi tanter som tvättade kläder på traditionellt vis i en tvättstuga. De hängde sedan upp kläderna på byksträck dragna på spiror.
Vi tog taxibåten över till Porto-sidan av floden (1,50 € per biljett). Därifrån skulle vi sedan ta en gammaldags spårvagn till centrum. Vi hade tyvärr just missat en spårvagn och nästa skulle först komma om 30 min. Vi bestämde oss för att traska in mot staden och sedan ta spårvagnen när den kommer förbi. Ingen spårvagn kom dock när den skulle. Vi traskade 3,5 km och när vi nästan var inne i centrum kom spårvagnen rejält försenad och fullproppad med turister. Den stannade inte ens för att plocka upp fler passagerare.

Vi gick en stund omkring i centrum, varefter vi tog oss ner till restaurangområdet Ribeira som låg invid floden Douro. Vi hittade en tapasrestaurang med goda drinkar. Även maten smakade gott för en del av besättningen. Utsikten över floden och staden var vacker och vi fick njuta av bra livemusik och dans. Vi tog två taxibilar hem till båten, i James Bond-stil. Taxibilarna körde efter varandra i hård fart över den kända bron Ponte de Dom Luís I och genom trånga gränder på väg till marinan.

18.8.2017 i Porto
Solen gassade på för fullt och vi duschade innan vi började ta oss in mot centrum kl. 10. Buss nr 14 skulle avgå strax efter att vi anlänt till busshållplatsen nära marinan. Vi märkte att det fanns en cirkus i närheten och gick dit för att kolla på djuren. Vi upptäckte då en tiger i en av de trånga burarna. Vi förundrade oss över att man ännu får ha exotiska djur på cirkus. Uffe hade så länge köpt frukter från den lokala marknaden.

Bussen körde längs slingriga gator och gränder och plockade med jämna mellanrum upp ortsbor som skulle med in till centrum. Vi steg av i gamla stan för att utforska byggnaderna där. Vi såg blandat annat katedralen Sé och klosterkyrkan Santa Clara. Till lunch avnjöts bl.a. de lokala specialiteterna francesinha och tripas.

Ida, Adam och Uffe gick på portvinsprovning till Sandeman. Oskar och Elin gick lite senare till Ferreira. På båda ställena fick man höra om portvinets historia och provsmaka två olika sorter – branco och tawny. Portvinet jäser endast 2-3 dagar. Efter det avbryts processen genom att tillsätta brandy. Normalt vin jäser ca 15 dagar. I portvin blir det därmed kvar mera socker, vilket ger det dess karakteristiska sötma. Vi fick se ektunnor i långa rader, där vinet lagras. På Sandeman bestod också golvet av ek. Det minskar slitaget när vintunnorna rullas över golvet. Ekgolvet gjorde även att luftfuktigheten hölls bättre. Middag avnjöts ombord på Osprey efter ett butiksbesök. Butiken låg bara en dryg kilometer från marinan men höjdmetrarna gjorde promenaden tung. Innan det pågick ett strömavbrott som fick lokalbefolkningen att samlas på gatorna då deras hem var mörklagda.

Ida, Elin och Oskar

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: