23.8.2017 Peniche – Oeiras, Portugal

Etapp nr 39, sträcka 46 nm.

Ida och Adam mönstrade av båten kl. 8.00. Deras buss mot Lissabon skulle avgå kl. 8.30 och i Lissabon skall de tillbringa två dagar innan de flyger hem. Uffe, Elin och Oskar startade ganska snart efter att Ida och Adam hade hoppat av. Det hade lovats nordliga vindar vilket skulle innebära perfekt seglingsväder för oss. Det var mulet när vi startade och det blåste svagt. Först när vi rundade Cabo da Roca, Eurasiens västligaste udde, började det blåsa. Vi seglade 8 knop och det blåste ca 12 m/s men i vindbyarna över 20 m/s. I den fina länsen styrde vi för hand. I lätt vind har vi mest använt autopilot. Vinden avtog när vi närmade oss Cascais. Utanför Cascais såg vi två Volvo Ocean Race båtar som skall delta i kommande race åren 2017–2018. En av båtarna seglade 16,4 knop i bidevind.

Vi kom fram till Oeiras som ligger bara 15 km från Lissabon. Marinan är fräsch och ger 50 % rabatt åt ARC-seglare. I hamnavgiften ingick även inträde till ett utomhusbad som ligger invid marinan. Vi åt en delikat middag i båten och började sedan städa så att den nya besättningen skall ha det fräscht när de mönstrar på i morgon. Efter det tog vi oss en uppfriskande kvällssimtur i bassängen. S/y Ospreys VHF testades, med hjälp av hand-VHF, då vi märkt att hand-VHF:en fungerade bättre än den permanenta.

Under seglatsen i Spanien och Portugal har vi inte sett en enda finsk båt. Dock har vi sett flera svenska och norska båtar och några som skall segla i ARC. I alla hamnar finns det båtar från Nederländerna men många av dem står permanent i marinorna. Många franska, tyska och brittiska seglare har påträffats samt enstaka nordamerikaner. I marinorna har man vanligen haft god tillgång till landström och vatten.

24.8 skall Palácio Marquês de Pombal besökas. Senare på dagen anländer Lasse Fuchs med familj. 25.8 avmönstrar Elin och Oskar efter en fin seglats.
Elin och Oskar

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: