21.8.2017 Figueira da Foz – Nazare, Portugal

Etapp nr 37, sträcka 37 nm.

Vi hade senare start denna morgon för vindarna var sydliga på förmiddagen. Vi hann tvätta lite kläder på morgonen och handla mat samt tanka diesel. Diesel behövdes eftersom vindarna varit så svaga att vi mest motorseglat. Ida och Adam tog en morgonpromenad till stranden medan Oskar och Elin hann utforska gamla stan. Elin och Oskar besökte Coliseu Figueirense – en tjurfäktningsarena som ännu är i bruk. Portarna till arenan stod på vid gavel så arenans mitt och tjurens bås besöktes.

Seglatsen fortsatte mot Nazaré. Vinden vände inte enligt prognosen, utan blåste stick i stäv hela dagen. Nazaré har tidigare levt på fiske men lever numera på att fiska turister. Ut från Nazaré löper (i havsbottnen) en djup kanjon. Därför har världens största vågor som surfats, surfats i Nazaré. På Nazarés strandpromenad beskådades bl.a. fina gamla fiskebåtar och torkad fisk som torkades på plats och såldes av traditionellt klädda fiskarhustrur. Besättningen provade istället på moderna turistfällor, såsom en bångstyrig cykel, balansbräde och Angry Birds. Den lokala butiken hade begränsat utbud men ändå vägde butikskassarna rejält när vi promenerade tillbaka till båten.

I den stora hamnbassängen i Nazaré var fiskeskutorna i livlig rörelse, liksom i många andra hamnar. Måsarna flockades kring de trålare som anlöpte hamnen. Under kvällen bevittnades en besynnerlig hamnmanöver av den franska grannbåten – en riktig (livsstils)långfärdsbåt i metall. De hade förtöjt så ”väl” att de behövde hammare och skruvmejsel för att kunna öppna sina knopar. Innan de kastade loss vinschade de av någon anledning båtens för mot bryggan. När de slutligen skulle backa var en av deras otaliga förtöjningstrossar ändå fast men till slut kom de iväg. Antingen skulle de segla genom natten eller kanske lägga sig för ankar innanför vågbrytaren.

En del båtar här ankrar för att spara hamnavgifter. Naturhamnar finns egentligen ej i dessa vatten. Under nattsegling vore navigationen lätt men det finns gott om fiskebragder överallt nära kusten, som man bör undvika. Näten är inte flytande men om man seglar på ett flöte, vilket är rätt sannolikt då det finns så många, kan man ändå trassla in sig. Många nätter mojnar vinden. Under eftermiddagarna blåser det bäst då solen värmt upp land, vilket skapar sjöbris. Längs portugisiska kusten undvek s/y Osprey nattsegling p.g.a. fiskebragderna och för att avstånden mellan hamnarna inte var så långa att det skulle ha varit nödvändigt. (Avstånden är ca 25–45 sjömil mellan hamnarna.)

Oskar

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: