25 – 28.8.2017 Oeiras – Porto Santo, Portugal

Etapp nr 40, sträcka 478nm.

Så var det då dags för Elin och Oskar att också mönstra av. Lasse, Pio, Linus och Maria hade mönstrat på dagen före så det var ganska trångt när vi var totalt 7 personer som skulle sova ombord, men bra gick det. På torsdag kväll beslöt vi att vi ännu skulle träffa Ida och Adam inne i Lissabon, vi beställde en Uber taxi och det gick fint och smidigt och var dessutom billigt. Det var roligt att ännu en gång få träffas alla och äta en bit mat tillsammans och se på Lissabon by night.

Att segla betyder det samma som att serva båten hela tiden, när vi anlände till Oeiras märkte vi att det var någonting konstigt med vår VHF telefon. Det gick inte att ta emot sändningar överhuvudtaget. Däremot fungerade vår mobila VHF helt ok. Som alla förstår så går det inte att göre en längre seglats utan en fungerande VHF, eftersom det hör till en av dom viktigaste nödutrustningar ombord. Jag gick upp till den lokala båt tillbehörsförsäljaren och hör och häpna, han hade en precis likadan VHF telefon på hyllan men som också var sönder. Han visste direkt vad felet var och lovade att ta den till den lokala ICOM representanten i Lissabon för reparation och att vi skulle få den tillbaka följande morgon. Jag hade nog mina onda aningar och gick med tankar att vi ännu följande vecka skulle vara kvar och vänta på att få telefonen tillbaka men följande morgon kom tillbehörsförsäljaren som lovat med vår VHF-telefonen som fungerade perfekt igen.

Kl 14.15 fredagen 25.8  tog vi farväl av Elin och Oskar och startade vår hittills längsta havssegling på just 500 nm eller ca 1000 km på landkrabbe språk. För etappen Oeiras – Porto Santo hade det lovats stabila vindar så vi styrde med tillförsikt ut från hamnen och hoppades på att komma förbi den värsta fartygstrafiken före det mörknade. Det går en jämn ström av handelsfartyg förbi och in till Lissabon så det var utmanande att hålla koll på alla så att man inte kommer i vägen för dom. Fast sjövägsreglerna säger att man skall väja för segelbåtar så känns det nog ändå tryggast att hålla ordentligt undan när handelsfartygen kommer fräsande.

Vi hade jämna vindar hela vägen mellan 4 – 10 m/s, ibland fick vi ta motorn till hjälp för att överhuvudtaget göra någon ordentlig fart. Nattseglingen är alltid utmanande, vi hade beckmörkt dom första nätterna med små regnmoln som passerade oss. Linus som var optimist klädde av sig och hade för avsikt att tvätta sig, tyvärr bestod regnskuren endast av ett fåtal droppar så Linus behövde inte ens torka av sig.

Efter totalt 478 nm och fyra dagar och tre nätter siktade vi Porto Santo som är en del av ögruppen Madeira. Vi tog i land kl 16.15 måndagen den 28.8 i Porto Santos lilla men trevliga hamn. Hamnen ligger på ca 10 min promenadavstånd från byn. Det bor ca 4500 personer på Porto Santo så någon obetydlig ö var det inte fråga om. Mycket intressant och definitivt värt ett besök. Porto santo har fina sandstränder och Madeiraborna besöker gärna ön för att simma och solbada, det går dagliga färjturer mellan öarna. Avståndet är ca 40 45 nm och tar 2,5 h med en snabb färja. Ja dessutom finns det ett flygfält på ön så där har vi att ta efter för vår egen ö Kimitoön.

 

Uffe

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: