29.8 – 2.9.2017 Porto Santo – Funchal, Madeira Portugal

Etapp nr 41, sträcka 40 nm.

Efter en allt för kort vistelse på Porto Santo blev de så dags att starta mot Funchal på huvudön Madeira. Väderprognosen lovade fina vindar ca 6 – 8 m/s från nordost. Vi seglade i vackert väder och anlände till Funchal 15.45, blev emottagna av trevlig personal i gästhamnen. Vi blev anvisade en fin och skyddad plats längst inne i marinan, granne med charter katamaranen som säkert var 60 fot lång. Funchal och hela Madeira visade sig vara en mycket trevlig, frodig och kuperad ö.

En av Madeiras mest påfallande kännetecken är florans enorma artrikedom på ön. Tack vare det subtropiska klimatet frodas oräkneliga sorters blommor och växter, vilket gör ön till en enorm trädgård. De som kallar Madeira för ett Atlantiskt paradis eller ”den oändliga vårens ö” är inte långt från sanningen, för detta är en av de naturliga miljöer som har högst växtrikedom per kvadratkilometer i världen.

Vad gäller annan vegetation är den så kallade laurisilvaskogen speciellt enastående, och dess ursprung höljt i tidens mörker.

Denna fick vi beskåda på nära håll när vi hyrde bil och gjorde en dagsutflykt runt hela ön.

En annan sevärdhet är alla bevattningskanaler eller s.k. levadas som finns på ön. Detta är bevattningskanaler som används för att transportera överflödigt vatten från de norra delarna till de torrare delarna av ön. Totalt finns över 2000 km kanaler utbyggt på ön. Det fina med dessa kanaler är att det samtidigt byggdes stigar för att underhålla kanalsystemen, idag är dessa stigar populära vandringsleder och besöks av tusentals turister årligen.

En annan sevärdhet värt att besöka är ”Mercado dos Lavradores” en marknad som byggdes 1941. Subtropiska frukter och blommor, växter och de typiskt svarta svärdfiskarna och stora tonfiskar är några av de mest iögonfallande varorna som säljs där. Det var ett faschinerande skådespel att se fiskhandlarna rensa och stycka stora tonfiskar så att knivarna blänkte.

Byn Monte, 6 kilometer norr om Fuchal, är speciellt kända för sina ”carros-de-cesto”, ovanliga slädar  av trä och korg som körs skickligt av två guider klädda i traditionella dräkter. Den som vågar kan njuta av denna rafflande färd genom Montes branta gator, färden är cirka tio minuter lång och banan går längs gator som också trafikeras av övrig trafik. För att komma upp till byn Monte som ligger beläget 500 m över havet kan du åka linbana med spektakulär utsikt över Funchal med omgivning.

Pico de Arieiro som ligger på 1818 m över havet är också värt ett besök. Det är den tredje högsta bergstoppen på Madeira, du kan köra genom slingrande serpentinvägar ända upp till toppen med bil. Dock såg vi inte så mycket av den fina utsikten eftersom tjocka moln täckte hela berget den dagen vi besökte toppen.

Vår bilfärd runt ön var dramatisk, upp och ner längs smala spiralvägar utmed branta bergsklippor. Fina små byar som klängde sig fast längs bergssluttningarna var fängslande att se på. Inte en meter platt mark. För det större vägarna hade man byggt tunnlar genom bergen, aldrig har vi kört genom så många och långa tunnlar tidigare.

Vi hade planerat att fortsätta vår färd mot Teneriffa söndagen den 3.9 men eftersom väderprognosen var gynnsam beslöt vi oss för att starta redan lördag kväll 2.9.

Uffe

 

 

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: