5 – 11.11.2017, ARC+ etapp 1, Las Palmas, Grand Canaria – Mindelo, Sao Vicente, Cape Verde

Söndagen 5.11.2017 ARC+ Las Palmas – Mindelo

Äntligen har vi kommit iväg, avfärden från Las Palmas var fin, folk stod på vågbrytarna och vinkade farväl av alla båtar. En speaker berättade varifrån båtarna var hemma, det spelades musik  och människorna stod och hurrade och vinkade farväl. Kommer att sätta in bilder när vi har tillgång till bättre nätförbindelse.

Själva starten gick av stapeln utanför hamnen, vi var ca 70 båtar som gav sig iväg mot Cape Verde, allt från båtar på 29 m till dom minsta som är just under 10 m.

Efter starten fick vi friska vindar på 10 – 14 m/s, seglingen gick ändå fint. Vi seglade med revade segel för att göra färden mera bekväm. Första natten till havs brukar alltid vara lite orolig, det är lite svårt att sova ordentligt men efter hand blir man van vid att ”sängen” hela tiden rör sig. Det brukar vara betydligt svårare att anpassa sig till turerna i pentry (alltså köksturerna), ett pentry som hela tiden rör sig och gungar kräver lite mera noggranhet hur man planerar sitt jobb, du kan inte ställa infrån dig saker för allting rör på sig och i värsta fall landar dom på durken när du minst anar. Likaså måste du skydda dig ordentligt när kokar, vi har sytt upp ett ordentligt förkläde som skall skydda oss om någonting stänker över.

Vi har gjort upp ett roterande vaktchema där alla har sina egna vaktturer, vi har 3-timmars vakter nattetid med 9-timmars vila så under normala förhållanden så får vi tillräckligt med vila även nattetid. Dagtid har vi kortare vaktturer och var fjärde dag har alla en egen pentrytur vilket betyder matlagning med tillhörande disk. Allting blir ganska snabbt till rutin ombord med allt vad det innebär ombord. Allting skall checkas upp dagligen, båten, riggen, segel m.m. för att förebygga att någonting går sönder.

Efter första dagen får vi svaga vindar, vi seglar med genacker men blir tvungna att ta hjälp av motorn när farten går ner mot två knop. Vi stannar mitt ute på havet för att ta oss ett dopp i havet. Under den första natten ser vi ljuset av flera andra båtar men alla försvinner sakta efterhand i horisonten så fast vi var 70 båtar som startade ser vi inte mycket av våra medtävlare eftersom alla tar sin egen kurs för att ta sig till Mindelo.

Vi har dålig tur med fiskande, endast ett napp under hela seglingen. Vi har dock fått två flygfiskar som landat på vårt däck, en av flygfiskarna landade vid Linus fötter mitt under nattpasset.

Mot slutet av veckan fick vi igen bättre vindar och kunde segla med god fart mot Mindelo vart vi anlände mitt i natten kl 3,51 söndagen den 11.11.2017. Efter att ha seglat 7 dygn och 15 och 34 sec korsade vi äntligen mållinjen.

Vi placerade oss som 5 snabbaste båten av totalt 13 båtar i vår klass.

 

 

Annonser

Om S/Y Osprey
Sailor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: