Besättningen

S/Y Osprey:s besättning för seglingen till Karibien 2017-2018

Uffe, skeppare:
Har vuxit upp i Lappvik som är en liten by på Hangö udd i södra Finland. Havet var alltid närvarande, både sommar som vinter. Vi fiskade, rodde, simmade, dök och till och med åkte på isflak under vintern, fast det var förbjudet. Dom första seglingarna gjordes i en ekstock (klinkbyggd roddbåt) som riggades med ett sprisegel. Höjdtagningen var inte så bra men under läns flög det fram och så var det ju lite lättare än att ro.  En del segling blev det också i min brors Askeladden, en 14 fots segelbåt och några år senare med Folkbåten som han seglar än idag. I samma veva skaffade jag själv en Cadet segeljolle som flitigt seglades några somrar. Lite senare blev det att skaffa andra båtar, motorbåtar av olika slag. 2005 bytte vi motorbåten till en Bavaria 36 Cr och efter det var vi fast med seglingen på allvar. 2011 hittade vi vår drömbåt, en Bavaria 40 Ocean som vi hämtade från Wales i England och som vi sen dess har seglat och varit mycket nöjda med. När vi nu skall ge oss ut på vårt största seglingsäventyr hittills, känner jag hur det pirrar i magen. Är allt förberett?, har jag kommit ihåg att kontrollera allt?, kommer riggen att stå pall för Atlantens vindar?, är motorn i skick?, ja det är mycket som skall planeras och gås igenom innan vi kastar loss. Följ våra förberedelser på vår blogg.


Timo:

Första gången jag satt min fot på en segelbåt var i början av 70-talet. Med denna min väns folkbåt blev det de kommande åren flera sk. pojkseglatser. I slutet av 80-tale köpte vi sedan en egen segelbåt med vilken min familjen seglade omkring i Finlands skärgård i ca 20 år. Efter att vi sålt båten 2010 har vi seglat med vänner och med hyrd båt. År 2011 var jag med som besättning då Osprey seglades hem (Kasnäs) från Wales. Segling, ja man undrar var tjusningen är. Det oändliga havet samt samspelet med naturkrafterna är fascinerande, att med naturkrafternas hjälp komma till okända orter och kulturer är alltid lika spännande oberoende om man är på Östersjöns, Finska Vikens, Ålands havs, Nordsjöns eller Altantens vågor. Utmaningarna är förstås olika, men allting är relativt.


Lasse:
Till min person är jag nyfiken och tar gärna möjligheterna till fånga. I mitt tidigare arbete har jag rest rätt mycket och därefter fått  lära mig känna och samarbeta med olika människor. Under 30 års tid har segling utgjort en stor och viktig del av min fritid. Känner en stor uppskattning för Östersjön med omnejd och ser med stor iver fram emot att få upptäcka nya landskap och ta itu med nya utmaningar. ”


Oskar:

Allt sedan jag föddes har jag seglat i Skärgårdshavet och till Östersjöns alla hörn, till en början med min familj och senare på otaliga scoutseglatser. Då s/y Osprey seglades från Wales till Finland var jag med fram tills besättningsbytet i Norge. I varmare farvatten har jag seglat i Medelhavet och Grenadinerna. På två av Medelhavsseglatserna fungerade jag som skeppare. Snart kan man i denna blogg läsa om hur s/y Osprey seglar till Grenadinerna! Lite kallare vindar har jag upplevt på en seglats längs Spetsbergens nordvästra kust. Då korsades den 80:e breddgraden i sällskap av valar, valrossar och små isberg. Varje år deltar jag i ett antal kappseglingar, de senaste åren bl.a. som rorsman på s/y Navigator under Airisto Segelsällskaps 150-års jubileumsregatta och på Sveaborgs stop. Två gånger har jag representerat Finland på regattan William I. Koch International Sea Scout Cup i USA. Sommaren 2016 deltog jag även i en deltävling i Finlands Seglingsliga. Sedan början av år 2017 sitter jag i Airisto Segelsällskaps styrelse. Tidigare har jag även verkat som styrelsemedlem och skeppare inom studentföreningen Merkantila Segelsällskapet och några år som kårchef för Scoutkåren Pojkarna.

Linus:
Efter att det blev klart att Timo inte har möjlighet att segla med över Atlanten så var Linus ett självklart val. Linus har seglat mycket som ung, bl.a. som scout på Navigator och 2 st Tall Ships Race och förstås på familjens Maestor 35. Linus seglade också med från Lissabon till Teneriffa så båten är redan bekant för honom.

S/Y Osprey:s besättning för seglingen Wales – Kasnäs sommaren 2011

Seglingen från England till Finland beräknar jag att tar 4 – 5 veckor och vi kommer delvis att byta besättning under dom olika etapperna.

Skeppare:
Ulf ”Uffe”
Har vuxit upp med och vid havet men börjat segla med egen båt först 2005, har dessförinnan rört sig i skärgården och på havet mest med motorbåt. Gillar teknik ombord 😉

Besättning:
Efter långa och svåra 😉 förhandlingar har besättningen äntligen blivit någorlunda klar. När vi startar från Pwllheli i England kommer besättningen att bestå av Timo, Oskar, Elin och Anna. Både Timo och Oskar har gedigen seglingserfarenhet från tidigare, för Elin och Anna kommer det att vara en stor erfarenhet att få segla på dom stora vattnen… Flickorna kommer att stiga av någonstans i Skottland och ersättas av Ray. Ray seglar Folkbåt och enligt innofficiella  källor hör han till den beryktade folkmåtsmaffian som ibland gör strandhugg på olika platser i den Åländska och Åboländska skärgården.

 

Annonser

5 Responses to Besättningen

 1. Kalle says:

  Ja ni verkar ju vara i trygga händer om den där beryktade folkbåtsskepparen ocksåskall vara med,he he!

 2. Katarina Pettersson says:

  Trevlig resa!

 3. Johan says:

  Bon voyage önskar Ingas besättning.

 4. Maria says:

  Förliga vindar och lycklig seglats önskar Greklandsresenären (en av dom där på flygfältet :-))

 5. Mick Killip says:

  Good luck on your voyage
  Onnea matkalle
  Lycka till på din resa
  Pob lwc ar eich taith ( Welsh)
  Mick Killip Network Yacht Brokers Pwllheli North Wales

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: